társasjátékok

AGON – 24 táblajáték a nagyvilágból

A JÁTSZHATÓ KÖNYV

Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Ismertető

Pierrot táblajátékok iránti szenvedélyének és hosszú kutatómunkájának köszönhető ez a különleges album, amely huszonnégy tradicionális absztrakt stratégiai játékot tartalmaz. Valamennyi játék izgalmas időutazás távoli korokba, távoli vidékekre, mint az ősi Egyiptom és Mezopotámia, Afrika, Távol-Kelet, Észak- és Közép-Amerika, valamint Európa.

A könyv készítésekor fontos szempont volt,  hogy az „játszható” legyen: nagyméretű táblákat, merev felületeket biztosítson, és legyen mellékleteként megfelelő mennyiségű játékfigura és dobóeszköz. Az utóbbiakhoz kartonkorongos megoldás szolgál, azonban a játékosok bátran lehetnek kreatívak, és maguk is gyűjthetnek a témához, környezethez, korhoz illő  bábukat – fakorongokból, különleges gombokból, kerámia- és üveggyöngyökből, kavicsokból, kagylókból, és még ki tudja, hányféle forrásból.

A könyvben található 24 táblajáték nem szigorú értelemben vett rekonstrukció, mivel a legtöbbhöz nincs autentikusnak tekintett, eredeti modell. Etnográfusok kutatásai nyomán viszont rengeteg apró részletet ismerünk, amelyek révén megalkotható a legtöbb táblajáték prototípusa. Az egyes játékokhoz közölt szabályok a leginkább elfogadott változatot tartalmazzák – minden esetben  alapos tesztelést követően. 

Az album a következő játékokat tartalmazza Pierrot saját illusztrációival:

Ur királyi játéka (The Royal Game of Ur), Bizingo, Fanorona, Puluc, Rimau-rimau, Yoté, Patolli, Jarmo, Mig mang, Ringo, Owari, Alquerque, Róka és libák (Fox and geese), Agon, Tablut, Tonkin, Siga, Pah tum, Senet, Sz’kwa, Surakarta, Hasami shogi, O-pat ko-no, Yut.

Képcsarnok