társasjátékok

Kereszt és félhold

Stratégiai játék

Kiadó: Kékjáték (2022)

Játékosok száma: 2 vagy 4

Játékidő: 120 perc

Ajánlott életkor: 12+

Ismertető

1664-ben zajlott az egyik legfontosabb ütközet az európai szövetséges erők és a hódító Oszmán Birodalom között, Szentgotthárd, közelebbről Magyarfalva közelében. Ez, a törökök megsemmisítő vereségével záródó hadesemény hozta el nekünk közvetlenül a jó ideig megnyugvást hozó vasvári békekötést.

A híres csata emlékezete vezetett el ehhez a különleges játékhoz, amely egyrészről egy hamisítatlan csatajáték, másrészről viszont egy absztrakt stratégiai elemekre építő eurogame, mely semmit nem bíz a szerencsére. Az egyedülálló ötvözet lehetővé teszi, hogy olyanok is átéljék a csaták izgalmát, akik alapvetően nem kedvelik a magasabb szerencsefaktorra építő hasonló játékokat. A játék 2 vagy 4 személy által játszható – az utóbbi esetben félkooperatív játékmódban. Parancskártyákkal irányítjuk seregeinket, ezen kártyák egy érdekes pakliépítős mechanizmussal alakítják ki a saját harcmodorunkat, miközben a táblán nemcsat az összecsapások, de a területfoglalás is pontszerzést jelent.

A Kereszt és Félhold szabálykönyvében a szentgotthárdi csatával együtt négy korabeli összecsapás szerepel (a terepelemek megfelelő történelmi hűséggel befolyásolják a harcokat), de a tábla moduláris, így lényegében mindenféle terepviszony kialakítható.

További információ és vásárlás >>

Képcsarnok